Jacob Sparre Andersen

Finansiering af e-aviser og andre websteder

Det er mit indtryk at e-aviser har problemer med finansieringen. Det er de færreste af dem der kun giver abonnenter adgang. I stedet satser de på reklamefinansiering. Da det er væsentligt lettere at klippe reklamer væk fra et websted end fra en avis (for eksempel ved at føje denne fil til hosts-filen på sin computer), så bør e-aviserne overveje andre modeller.

Reklamer i PDF-filer

Hvis man giver sine læsere artiklerne som PDF-filer med indlejrede reklamer, i stedet for som HTML-sider, så vil det umiddelbart være sværere at implementere en automatisk bortklipning af reklamerne på siden. På den anden side, så kræver det at aviserne lærer at lave skærmvenlige PDF-filer — og specielt husker at flere søjler per ark er en dårlig idé på skærmen.

Betaling fra læserne

Den klassiske finansieringsmodel for aviser er at kombinere reklamer med betaling fra læserne, enten i løssalg eller som abonnementsordninger. Den model er der i princippet ikke noget i vejen for at overføre til e-aviser.

I praksis lader det dog til at de fleste e-aviser er bange for at de ikke leverer et godt nok produkt til at læserne vil betale for dét, i stedet for konkurrenternes gratis e-aviser. Når der er plads til både reklame- og abonnementsfinansierede aviser på papiravismarkedet, så gælder det samme vel også e-avis-markedet.

Betaling for henvisninger

Et alternativ til de klassiske finansieringsmodeller er at udnytte mediets specielle egenskaber. Vi laver hele tiden henvisninger fra vores websider til andres websider; også til artikler i e-aviser. Hvorfor ikke udnytte det, og lade dem der henviser til en artikel betale for at deres læsere kan læse e-avisens artikel uden at de særskilt skal købe sig adgang?

En af fordelene ved at få betaling for henvisninger er at de enkelte transaktioner bliver større end ved løssalg, og at transaktionsomkostningerne dermed får mindre betydning.

Som webstedsredaktør ser jeg denne model som et fordelagtigt supplement til betaling fra læserne. Den vil give mig mulighed for at henvise mine læsere til en interessant artikel, uden at de bliver sure på mig fordi de bliver nødt til at købe avisen for at finde ud af hvad det er jeg synes de skal læse.

Flere ideer?

Er der andre der har konstruktive vinkler på finansieringen af fremtidens aviser? Send mig gerne nogle henvisninger.


Først udgivet: 2007-10-09 • Senest opdateret: 2009-10-12

EDBForskningLEGOTegneserier


Curriculum vitaePublication list

JSA Research & Innovation • Jægerparken 5, 2. th. • 2970 Hørsholm • Danmark

jacob@jacob-sparre.dkwww.jacob-sparre.dk